اگر میخواهید بدانید CDN چیست و چه کاربردی دارد، در ادامه این آموزش با ما همراه باشید.
CDN از جمله ابزار لازم برای اکثر وبسایتها و برنامههای کاربردی می باشد که همانطور که در مقاله افزایش سرعت سایت گفتیم، جهت ارائه هرچه سریعتر محتوای موجود در سایتها یا برنامهها استفاده میشود. CDN روشی است که با استفاده از آن میتوانید محتوای وبسایت یا برنامه خود را بر اساس موقعیت جغرافیایی، سریعتر و کارآمدتر به افراد ارائه دهید.
برای مثال اگر سرورهای یک وبسایت در تهران باشند، مردم کرج سریعتر از مردم بندرعباس محتوا را دریافت خواهند کرد و هرچه مشتریان از دیتا سنتر یک شرکت دورتر باشند، سرعت لود وبسایت یا برنامه برای آنها کاهش خواهد یافت؛ در این حالت، مردم بندرعباس میتوانند به کمک CDN اطلاعات سرور را از مکان نزدیکتر دریافت کنند و این کاهش سرعت را احساس نکنند.
طبق آمار ارائه شده از بررسی رفتار کاربران وبسایتها:
- 25 درصد از کاربران در لپ تاپ و پی سی، وبسایتی که لود آن بیش از چهار ثانیه طول میکشد را رها میکنند.
- 74 درصد از کاربران در موبایلل و تبلت، سایتی که لود آن بیش از پنج ثانیه طول بکشد را رها میکنند.
- 46 درصد از کاربران به وبسایتهای کند باز نمیگردند.
عمده موارد و مشکلات فوق را به راحتی میتوان بهوسیله CDN برطرف کرد اما استفاده از CDNها مزایای دیگری هم دارد که در ادامه این آموزش به بررسی این موارد و این که CDN چیست و چه کاربردهای دیگری دارد میپردازیم.
CDN چیست ؟
شبکه توزیع محتوا یا Content Delivery Network محتوا را در چند سرور ابری قرار میدهد و به کاربران کمک میکند که از نزدیکترین سرور محتوای مورد نیاز خود را دریافت کنند. این فرآیند باعث میشود که سرعت دسترسی کاربرانی که فاصله زیادی به سرور اصلی دارند، افزایش بیابد. سرویس CDN بار ترافیک را نیز از روی سرور اصلی به سرورهای ابری در نقاط مختلف انتقال میدهد.
وقتی یک شبکه CDN ساخته میشود، سرورهایی در نقاط مختلف جهان با مختصات جغرافیایی از پیش تعیینشدهای پیکربندی و مستقر می شوند و داده ها را از سرور اصلی دریافت و ذخیره میکنند؛ سپس بر اساس موقعیت جغرافیایی بازدیدکننده، دادهها از نزدیک ترین سرور دریافت و به کاربر تحویل داده میشود.
CDN چه کاربردی دارد؟
با استفاده از این تکنولوژی می توانید با سرعت بیشتری به داده های مورد نیاز دسترسی داشته باشید. این سرویس در افزایش سرعت تحویل محتوا و پهنای باند در وبسایتهایی با ترافیک بالا بسیار تأثیرگذار است. تکنولوژی CDN مزیت هایی از جمله سرعت، امنیت، همیشه در دسترس بودن، پخش صحیح فشار بر روی چندین سرور و … در پی دارد.
نحوه کار CDN
این تکنولوژی با ایجاد سرورهای محلی در نقاط مختلف دنیا، نسخهای کپی شده از محتوای قابل دانلود وبسایت شما (فایلهای CSS و JavaScript و فایلهای مولتی مدیا و …) را روی فضای ابری سرور خود Cache یا ذخیره میکند. بدین شکل هر کاربری از هر نقطهی جهان، وقتی آدرس سایت شما را در مرورگر خود وارد میکند، نیازی به اتصال مستقیم به سرور اصلی سایت شما ندارد و توسط سیستم CDN به نزدیکترین سرور محلی ارجاع داده شده و محتوای ذخیره شده وبسایت شما را از آن دریافت میکند.
اگر سرور CDN به هر دلیلی در دسترس نباشند، داده ها از سرور اصلی و بدون هیچ مشکلی بارگذاری خواهند شد و تنها تفاوتی که وجود دارد، سرعت است که به حالت قبل باز میگردد.
هر CDN بسته به امکاناتی که دارد، نقاط حضور متفاوتی دارد. بدیهی است که هرچه این نقاط حضور بیشتر باشد، کاربران بیشتری از سراسر دنیا، امکان استفادهی سریع از امکانات وبسایت شما را خواهند داشت. بسیاری از اطلاعات وبسایت شما مانند ویدیوها و تصاویر روی این نقاط حضور ذخیره شده و تنها برخی از اطلاعات متغیر مانند کدهای HTML به شکل مستقیم از سرور اصلی دریافت میشود. این کار باعث افزایش سرعت دسترسی و روان بودن کار با سایت شما از هر نقطه دنیا میشود.
مزایای استفاده از CDN
استفاده از این سرویس میتواند به هاست و سرور شما قدرت بیشتری ببخشد و مزایای بسیار زیادی را برای سایت و کسب و کاری که در آن از CDN استفاده می کنید به ارمغان آورد که از جمله این موارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش سرعت بارگذاری و نمایش صفحات وب در سیستم بازدید کنندگان
- افزایش امنیت سایت (بیشتر ارتباط ها به صورت غیر مستقیم و محافظت شده هستند)
- افزایش پهنای باند و کاهش مصرف ترافیک اصلی سرور
- هزینه پایین برای استفاده
- نصب و راه اندازی ساده و آسان
- بهبود سئو سایت (به دلیل افزایش سرعت)
- جلوگیری از حملات DDOS به سرور سایت
- افزایش رضایت بازدیدکننده از سایت و کسب و کار شما
اهمیت CDN در بهبود امنیت
اگر حملهای به سمت سایت شما انجام شود و افرادی برای سوء استفاده به سرور سایت شما حمله کنند، CDN از این کار جلوگیری میکند. در واقع حمله به جای سایت به سمت CDN صورت می گیرد و شخص مهاجم باید از این سرویس عبور کند تا به سرور اصلی شما برسد و بتواند حملاتی مثل DDOS را انجام دهد که این مورد هم امکان پذیر نیست.
اهمیت CDN در بهبود سئو
یکی از مهمترین فاکتورهایی که در سئوی وبسایت مورد توجه است، سرعت دسترسی به محتوای وبسایت شماست و همانطور که گفتیم اصلی ترین وظیفه شبکه توزیع محتوا، افزایش سرعت دسترسی به سایت است. پس وقتی که از CDN استفاده میکنید، سرعت دسترسی کاربران و موتورهای جستوجو به محتوای سایت شما افزایش میابد و باعث بهبود رتبه سایت شما میشود. وقتی سرعت بارگذاری سایت شما بهبود پیدا کند، تکرار خزیدنهای گوگل در صفحات شما افزایش یافته و محتوای شما سریعتر ایندکس میشود. از طرف دیگر افزایش سرعت بارگذاری سایت باعث افزایش رضایت کاربران میشود و در صورتی که کاربران بیشتر به سایت شما سربزنند و در آن وقت بگذرانند، رتبه سئو سایت شما بهتر میشود.
معایب استفاده از CDN
استفاده از CDN تقریبا هیچ ایرادی برای سایت شما ندارد. البته این نکته را فراموش نکنید که برای استفاده از تمامی مزایای این سرویس، باید نسخه تجاری CDNها را تهیه کنید و شاید بتوان این مورد را به عنوان تنها مشکل این سرویس در نظر گرفت.
برخی کاربرانی که از سرویس cloudflare استفاده میکنند و هاست با لوکیشن ایران دارند، نمیتوانند از پورت 2082 وارد هاست خود شوند و برخی کاربرانی که هاست اروپا دارند، در برگشت تراکنشهای درگاه پرداخت با مشکل مواجه میشوند. در صورتی که با این مشکلات مواجه شدید، از شرکتهای ارائه دهنده CDN ایرانی استفاده کنید. در ادامه تعدادی از این شرکتها را بررسی میکنیم.
چند شرکت ارائه کننده CDN
انواع مختلفی از شبکه های توزیع محتوا در سراسر دنیا وجود دارد که هر کدام از آن ها امکاناتی ارائه می دهند و برخی نسخههای رایگان هم در کنار نسخههای تجاری دارند که می توانید از این نسخهها استفاده کنید و در صورت نیاز نسخه تجاری را خریداری کنید. در ادامه 4 شرکت ارائه دهنده خمات CDN را بررسی میکنیم.
این شرکت یکی از سرویس دهندگان آمریکایی در خدمات CDN است که یک پلن کاملا رایگان هم دارد. CloudFlare با داشتن 115 سرور در مناطق جغرافیایی مختلف، سرعت، قابلیت اطمینان و محافظت در برابر حملات DDoS را ارائه می دهد.علاوه بر این، به دلیل سادگی پنل کاربری CloudFlare، این شرکت توانسته نظر بسیاری از کاربران مبتدی را جلب کند.
امکانات Cloudflare به همینجا ختم نمیشود. فیلتر وب می تواند ربات ها را مسدود کند، اسپم محتوا را محدود کند، شما را از هکرها در امان نگه دارد و حملات DDoS را شناسایی و کاهش دهد. بهینه سازی تصاویر هوشمند می تواند حجم تصاویر را تا 35٪ کاهش دهد و باعث بهبود سرعت سایت میشود. این شرکت از استاندارد هایی مانند IPv6 و HTTP/2 و SPDY پشتیبانی میکند و برای کمک به توسعه دهندگان، Rest API اختصاصی خود را ارائه میکند.
پارسپک یکی از شرکتهای معتبر هاستینگ ایرانی است که سرویس CDN را در 4پلن رایگان، استاندارد، ویژه و حرفهای ارائه میکند. در پلن رایگان امکاناتی مانند ترافیک و تعداد درخواست نامحدود، تنظیمات پایه layer7-ddos و minify انواع فایل، گواهینامه رایگان SSL، نمودارهای آماری، حالت همیشه در دسترس و… وجود دارد. در نسخه غیر رایگان نیز امکانات بیشتری مانند آنتیویروس، گزارشهای Access Log و شخصیسازی صفحات خطا وجود دارد.
CDN ابر آروان با استفاده از سرورهای متعدد خود در نقاط مهم ترافیکی ایران و جهان در بیش از ۴۰ شهر، ۳۰ کشور و ۷ قاره، موقعیت جغرافیایی بازدیدکنندهی سایت را با دقت مناسبی تشخیص میدهد و محتوا را از نزدیکترین نقطه به دست کاربر میرساند.
این شرکت هم مانند پارس پک 4پلن مختلف دارد که در نسخه رایگان میتوانید از امکاناتی مانند ترافیک نامحدود ایران و جهانی، تعداد درخواست نامحدود و محافظت از حملات DDoS استفاده کنید؛ اما برای استفاده از بهینهسازی تصویر، FireWall، محدودیت نرخ درخواست، NS اختصاصی، مسیریابی هوشمند و ارسال لاگ باید نسخههای تجاری را تهیه کنید.
شبکه توضیح محتوای ایران سرور با استفاده از بیش از 70 دیتاسنتر در سراسر جهان، میتواند محتوا را از نزدیکترین نقطه به دست کاربر سایت شما برساند.
با استفاده از این سرویس، مصرف پهنای باند سرورهای میزبانی شما از طریق حذف ترافیک رباتها، حداقل ۵۰ درصد کاهش مییابد و باعث کاهش هزینه شما جهت خرید ترافیک وبسایتتان میشود. علاوه بر این، با سرویس امنیت ابری، از وبسایت و محتوای آنلاین شما در برابر حملات از جمله حملات DDoS محافظت میشود.
با توجه به تحریمهای اعمال شده برای شرکت ابرآروان، در حال حاضر بهترین جایگزین برای arvancloud سرویس CDN ابری ایران سرور است.
Incapsula نیز یکی دیگر از ارائه کنندگان CDN است که در مقابله با حملات DDoS عملکرد خوبی را در مقایسه با دیگر رقبایش دارد. تکنولوژی ارائهشده توسط این شرکت مجهز به دیتابیس بسیار دقیقی از آدرس IPهای مشکوک است. علاوه بر این، این سرویس قابلیت بررسی رفتار کاربران و رباتها و شناسایی Scraper را دارد.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما مفید باشد و بتواند به شما کمک کند.
در صورتی که سوالی در مورد این مطلب دارید، میتوانید آن را از طریق بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.